Когато топките са повече от ръцете

Когато топките са повече от ръцете

Вержиния Димова Вержиния Димова, Ефективно лидерство, Лична ефективност, Статии

Когато преди години в университета се представих на новата преподавателка като

човек, който обича своите грешки,

тя мило и добронамерено ме поправи: „Така не бива! Ние се учим да не правим грешки!“ Когато като стажант-преподавател в едно училище казах на децата, че искам да грешат, а не да се опитват да уцелят верния отговор, те възкликнаха объркани: „За първи път някой ни кара да грешим?!?“

И така … аз си оставах сама в собственото си разбиране за грешките до момента, в който попаднах на книгата на Майкъл Гелб

„Когато топките са повече от ръцете“,

която има и подзаглавие

„Пътят към успеха като жонглиране, в което се учим да обичаме собствените си грешки“.

Сега разбрах защо преди време не се научих да жонглирам, въпреки че имах огромно желание. Бях забравила да греша, а тайната на жонглирането – буквално и метафорично – е да преодолеем страха си от допускането на грешки, което впрочем е и тайната на успеха. В жонглирането можем да открием много качества и умения, които са ни нужни, за да сме успешни: упоритост, стабилност, мисловна ловкост (не изпускате нищо от очи, без да се задълбавате излишно в дреболиите), баланс, последователност, релаксирана концентрация и най-вече готовност да сгрешим.

„Най-добрите мениджъри са истински жонгльори – техните проекти са жонгльорските им топки.“

Книгата на Майкъл Гелб е за лидери, които се целят към високи постижения чрез учене, които изграждат в своите екипи и организации култура, която подкрепя и стимулира бързото, непрекъснато учене и подобрение, и „които освен това искат да водят балансиран, носещ удовлетворение живот, след като поемат повече отговорност.“

Звучи ли ви като оксиморон?! Само вижте петте ключа към върхови постижения!:

1. Активирайте механизма за успех в мозъка си.

Това е способност, която всеки от нас притежава, и, ако знае как да се възползва от нея, ще може да ускори драматично напредъка си в ученето на всичко:

1) Захранете ума си с образци на съвършенство (визуализирайте идеалното изпълнение);
2) Поставете си цели и ясно си представете резултатите въз основа на вашия образец за съвършенство;
3) Търсете точна обратна връзка за представянето си.

2. Трансформирайте нагласата си към грешките и провалите.

Само си представете какво бихте могли да направите, ако не се страхувахте от провал. Мислили ли сте, че способността ви да напредвате като лидер зависи от готовността ви да правите грешки на по-високо равнище? Липсата на готовност да се правят грешки на по-високо ниво стопира развитието на лидерите. Енергията, която консервирате, когато не се притеснявате от грешките, може да се инвестира в улесняването на проблемите, чакащи решение.

3. Отприщете естествения си гений чрез силата на играта.

Ученето може да е приятно, забавно и награждаващо. Истинският успех означава да преследвате своите цели и мечти с такава детинска страст. На способните да „играят“ работата си са присъщи учудване, повторение и безусловно приемане, които водят до удовлетворение и лекота. Противно на прекалената сериозност, която е предпоставка за посредственост и бюрократично мислене.

4. Постигайте повече с по-малко усилия, като усвоите „релаксирана концентрация”.

Дали жонглирате или сте тийм-лидер, изправен пред сложен проект, най-добрите резултати се постигат, когато използвате подходящо количество усилия на подходящо място, в подходящо време. Този ключ учи как да се освободим от напрежението и стреса и да ги трансформираме в градивна енергия. Нещата се получават, когато не са на всяка цена, а чрез усвояване на балансиран покой.

5. Развийте своите инструкторски умения, така че да можете да изваждате на повърхността най-доброто у хората.

Най-добрите мениджъри, наставници и учители са умели в помагането на другите да дефинират и да постигат целите си. Те са треньори и наставници. Те правят ученето лесно. Няма пряка връзка между техническата компетентност и управленските умения, затова често експертите са лоши мениджъри. Затова насърчавайте хората, интересувайте се от тях и подхождайте индивидуално към всеки, избягвайте да свързвате собствената си самооценка с тяхното изпълнение, давайте им развиваща обратна връзка и изграждайте доверие.