Не бягайте от породилото се напрежение в екипа

Не бягайте от породилото се напрежение в екипа

Вержиния Димова Вержиния Димова, Ефективно лидерство, Лична ефективност, Статии

„Един от митовете за ефективните екипи е,
че в тях цари хармония и разбирателство.
А всъщност повечето от тях напомят
по-скоро на бойно поле.“

– Джим Билингтън

Конфликтите са напълно естествена част от живота на един екип.

Хората могат да бъдат на различно мнение по отношение на това как да се реши даден въпрос, кой да бъде включен в поредния проект, кои са приоритетите, кога една задача е изпълнена или какви са критериите за добре свършена работа. Този списък може да бъде много дълъг. Управлението на конфликти е сериозно предизвикателство за лидера, а стремежът те да се избягват на всяка цена може сериозно да намали ефективността на екипа.

Ето няколко простички съвета

как успешно да се справяте с конфликтите

и да запазите продуктивността и доверието в екипа си:

Не бягайте от породилото се напрежение.

Трудностите няма да изчезнат като не им обръщаме внимание, просто ще поемат в посока, която няма да е определена от вас. Привлечете вниманието върху пролема, а не върху личностите: опишете проблемите върху бяла дъска и поканете заинтересованите лица, за да го обсъдите. Поканете ги да седнат в полукръг срещу дъската – така ги „съюзявате“ срещу проблема, не ги насочвате един срещу друг.

Поддържайте ясни принципи във взаимоотношенията си.

Не се изкушавайте да „вербувате“ привърженици за своите идеи, както и да критикувате членове на екипа в тяхно отсъствие. Бъдете открити и обективни – преценявайте несъгласията и споровете през екипните цели, а не през личностите.

Запазете спокойствие в трудната ситуация.

Вие също имате своите емоции, отношение, симпатии към определени хора. Когато стане напечено те може би стават видни дори и да мислите, че умело сте ги прикривате. Затова: дайте си време преди да се заемете със справянето със ситуацията. Забравете миналото и разглеждайте проблема тук и сега. Фокусирайте се върху фактите.

Създайте атмосфера на уважение и откритост в екипа.

Говорете периодично с хората, защото те имат своето мнение, дори когато не го споделят на глас. Бъдете отворени за обратна връзка от тяхна страна, за да ви вярват и да са честни с вас. Благодарете им, че споделят мнението си, дори когато не сте съгласни с казаното от тях. Намерете подходящите аргументи и им обяснете своята гледна точка.