Седемте типа трудни поведения според Робърт Брамсън

Седемте типа трудни поведения според Робърт Брамсън

Вержиния Димова Вержиния Димова, Лична ефективност, Статии

Извън работната среда повечето от нас вероятно свеждат до минимум взаимодействията си с трудни хора, но това не винаги е възможно в работна. В книгата си „Справяне с трудни хора“ (Coping with Difficult People) Робърт Брамсън идентифицира следните

седем типа трудни хора.

Враждебно-агресивни:

Тези хора обикновено атакуват другите, когато са изправени пред неприятна ситуация. В работата с тях трябва да се научим да разпознаваме поведението и да избягваме да реагираме агресивно. Голяма грешка е, да решите да контраатакувате. Те все пак са майстори в това.

Оплакващи се:

Тези хора непрекъснато критикуват, но рядко предприемат действия за подобряване на нещата. Това е така, защото обикновено се чувстват безсилни или не искат да поемат отговорност за своите действия. Когато работите с оплакващи се, ще ви се наложи да ги изслушвате. Бъдете уважителни, но не ги насърчавайте прекалено, защото няма да се спрат. И не се подвеждайте, че ви търсят съвет – те просто търсят някого, на чието рамо да си поплачат.

Миди:

Тези хора мълчат, когато ги питате за съвет или мнение. Те отказват да обсъждат всяка неприятна ситуация и са склонни да избягват конфликти. Най-добрият подход да ги накарате да говорят е, като задавате отворени въпроси и търпеливо си чакате отговора.

Съгласяващите се:

Изглежда, че тези хора са дружелюбни и полезни, но не правят това, което са обещали. Те лесно дават обещания, за да избегнат конфронтация и да се харесат. Един от начините за ефективно взаимодействие с тях е, да им помогнете да определят реалистични цели и да ги следват.

Негативистите:

Негативистите реагират на всяка ситуация с неохота и нежелание. Те вярват в късмета, който не е на тяхна страна и смятат, че другите несправедливо не им дават шанс. Най-бързата тактика е да попитате негативиста: „Кое е най-лошото нещо, което може да се случи?“ Като преценява, че най-лошият случай не е толкова лош, негативистът може да се научи да се справя с трудни ситуации.

Многознайкото:

Тези индивиди са шоумени и демонстрират, че знаят всичко, което си струва да се знае. Могат да бъдат досадни, защото търсят внимание. Най-добрият начин за справяне с тези хора е да им дадете внимание, след което да ги помолите за повече факти и детайли.

Нерешителните:

Тези хора или не вземат решения, или ги отлагат до последната минута. Тъй като се притесняват какво мислят другите за тях, те се колебаят, страхувайки се да не ги разочароват. Най-добрият начин на действие с нерешителните е да разберете защо те се колебаят.

В обобщение,

първата стъпка към управлението на труден човек е да се разбере защо е труден.

Разбирайки причините за трудно поведение, ние сме в по-добра позиция да го управляваме.